Kotlety mielone ze śliwką na fasolowym purée

Kotlety mielone ze śliwką na fasolowym purée

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Suska sechlońska
ChNP Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
składniki:
Na kotlety:
300 g mięsa z indyka,
500 g mięsa wołowego,
garść śliwek suszonych typ Suska sechlońska ChOG,
1 czerwona cebula,
1 jajko,
4 łyżki zimnej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
szczypta świeżo mielonego pieprzu,
2 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
1 ½ szklanki bulionu.

Na purée:
1 ½ szklanki fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP,
szczypta wędzonej papryki,
1 łyżeczka posiekanej mięty,
2 łyżki oliwy,
5 łyżek przegotowanej wody (może być ta z gotowania fasoli),
kilka rozgniecionych ziarenek kolendry,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
woda do namoczenia i ugotowania fasoli.
przepis:
Fasolę moczymy w wodzie przez ok. 10 godzin lub pozostawiamy na całą noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać widelcem). Odsączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso myjemy i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy zimną wodę, jajko, przyprawy, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy lub wyrabiamy ręką. Formujemy kotlety, w każdym umieszczając po dwie śliwki (bez pestek) i obsmażamy krótko z obu stron, na oleju. Do garnka przekładamy smażoną cebulkę, następnie kotlety i zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy purée. Ugotowaną fasolę „Piękny Jaś” miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, wodę, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Kotlety podajemy wraz z purée. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii