Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z  karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim

Bezmączne podkarpackie spadziaki miodowe z amarantusa i suski sechlońskiej z karmelizowanym miodowym jabłkiem grójeckim

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Suska sechlońska
ChOG Jabłka grójeckie
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
GTS Olej rydzowy
GTS Trójniak
składniki:
szklanka ziaren amarantusa
2 szklanki wody
1 duży dojrzały banan
3 suski sechlońskie
łyżka oleju rydzowego
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
2 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 jabłka grójeckie
łyżeczka cukru waniliowego
olej rzepakowy do smażenia
kieliszek trójniaku
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej

do wykończenia dania - jeżyny, suska sechlońska i listki świeżej mięty
przepis:
Zapraszam na pyszną słodycz bez jajek, mleka, masła i mąki. Rolę kleju przejmuje tutaj siemię lniane i banan. Ten ostatni pełni również rolę słodzika. Lekki, dietetyczny i prozdrowotny deser w parę minut gotowy. Amarantus gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do gorących ziaren dodajemy rozgniecionego widelcem banana, siemię lniane oraz olej rydzowy - wyrabiamy na gładką masę. Dosładzamy cukrem waniliowym i 2 łyżkami podkarpackiego miodu spadziowego. Dodajemy drobno posiekaną śliwkę i dokładnie mieszamy. Formujemy małe placuszki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z jabłkami skarmelizowanymi na miodzie z dodatkiem trójniaku. Jabłka ze skórką kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki miodu, kiedy zacznie się pienić dodajemy jabłka, trawę cytrynową oraz trójniak. Prażymy do momentu aż jabłka stracą surowość, ale zachowają swoją zwartą konsystencję. Na talerzu podajemy spadziaki, obok układamy jabłuszka, które dekorujemy suską sechlońską, jeżynami i miętą. Podajemy z miodem spadziowym.

inne przepisy w tej kategorii