Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami

Ciasto z fasoli z sezonowymi owocami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka łąckie
ChNP Fasola wrzawska
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
300 g fasoli wrzawskiej
2 jabłka łąckie
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
3 małe jajka
100 ml maślanki
40 g mąki kasztanowej
łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wiśnie nadwiślanka
maliny
jagody
przepis:
Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu gotujemy ją w tej wodzie przez 60 minut. Wystudzoną obieramy z łupinek i rozgniatamy na w miarę gładką papkę. Następnie miksujemy ją ze startymi drobno jabłkami, żółtkami miodem i maślanką. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Jeszcze raz miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25x10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

inne przepisy w tej kategorii