Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe z podkarpackim miodem spadziowym

Czekoladowe lody kolendrowo-bazyliowe z podkarpackim miodem spadziowym

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
250 g mascarpone
200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
500 g serka śmietankowego o smaku waniliowym - gęstego
200 g mlecznej czekolady
łyżka kakao
6 łyżek podkarpackiego miodu spadziowego
duża garść drobno posiekanych liści bazylii
duża garść drobno posiekanej kolendry
przepis:
Pyszne połączenie czekolady i kakao z aromatycznymi ziołami - kolendrą i bazylią - zamknięte w formie kremowych lodów. Dzięki nietypowemu dodatkowi ziół czekolada zyskuje głębszy wymiar, a cały deser orzeźwiającą nutę. Nad gorącą kąpielą wodną topimy 150g mlecznej czekolady. W misce łączymy schłodzoną śmietanę, serek mascarpone, serek śmietankowy oraz miód. Dodajemy roztopioną czekoladę, łyżkę przesianego kakao oraz drobno posiekaną bazylię i kolendrę. Całość przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program lub w pojemniku do zamrażalnika (ale musimy w tym wypadku pamiętać, by co pół godziny 2-3 razy całość zmiksować). Pod koniec mrożenia dodajemy resztę posiekanej mlecznej czekolady (50g) - maszynka musi ją dobrze wmieszać w masę lodową, ale czekolada powinna być widoczna w gotowych lodach. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii