Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Suska sechlońska
ChOG Miód kurpiowski
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
GTS Olej rydzowy
składniki:
500 g młodego ugotowanego bobu
100 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 jajka
pól szklanki dark muscovado
2 duże łyżki dobrego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki miodu kurpiowskiego ChOG
2 garście posiekanej suski sechlońskiej ChOG - jedna garść do środka ciasta, druga do dekoracji
4 łyżki oleju rydzowego GTS
2 garście prażonego sezamu

Masa do przełożenia:
400 g sera trzykrotnie zmielonego
100 g chałwy mleczno-sezamowej
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
przepis:
Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Masa: Ser w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim. Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii