Drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkiem i szafranem

Drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkiem i szafranem

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka grójeckie
składniki:
Na 8 bułeczek:
25 g świeżych drożdży lub 7 g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant
500 g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu
3/4 szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu
60 g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu
ziarenka wydrążone z 1 średniej laski wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
odrobina soli do rozczynu
jedno średniej wielkości jabłko z odmiany regionalnej - jabłka grójeckie
25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
1 łyżka zimnego masła + odrobina mąki do posmarowania i oprószenia formy
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki roztartych nitek szafranu
szczypta kurkumy (do koloru)
cynamon do obtoczenia bułeczek
kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
cukier puder do posypania bucht po upieczeniu
przepis:
Jeśli do dyspozycji mamy świeże drożdże zaczynamy od sporządzania rozczynu (przy drożdżach suszonych pomijamy tą czynność):do miski rozkruszamy 25g drożdży i rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru - tak, aby rozpuściły się i zaczęły pracować. Następnie dodajemy 2-3 łyżki mąki, szczyptę soli i wlewamy stopniowo 0,5 szklanki ciepłego mleka mieszając wszystko bardzo delikatnie drewnianą szpatułką. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia ( rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Kolejno do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i ziarenka wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, imbir, roztarty szafran oraz kurkumę i te składniki suche dokładnie mieszamy. Do składników suchych dodajemy "wyrośnięty" rozczyn oraz stopniowo i powoli pozostałe ciepłe mleko (nie należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy drożdże w proszku i analogicznie dodajemy resztę składników. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (wielkości limonki). Rozpuszczone i ostudzone masło przelewamy do miski, cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy w maśle, a kolejno w cynamonie. Dno kwadratowego lub owalnego naczynia żaroodpornego nasmarowujemy zimnym masłem i oprószamy mąką. W tak przygotowanej formie lub naczyniu umieszczamy drożdżowe buchty - jedną obok drugiej tak, aby bokami stykały się ze sobą. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - czynność tą można pominąć jednak dzięki temu bułeczki będą bardziej puszyste. Środek każdej wyrośniętej buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku oraz po grubej cząstce jabłka grójeckiego. Buchty pieczemy 20-25 min. (termoobieg). Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem! Na zdrowie! :)

inne przepisy w tej kategorii