Jabłka łąckie w winie z serkiem mascarpone i pistacjami

Jabłka łąckie w winie z serkiem mascarpone i pistacjami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka łąckie
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
350 ml czerwonego, słodkiego wina
100 ml wody
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
1 nieduża laska wanilii
4 centymetrowy kawałek cynamonu
3 goździki
2 duże jabłka łąckie ChOG
200 g serka mascarpone
150 g solonych pistacji (grubo posiekanych)
przepis:
Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wino, wodę oraz miód wlać do garnka. Do wina włożyć jabłka, cynamon, laskę wanilii oraz goździki. Wino postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jabłka pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie jabłka będą pół twarde. Jeżeli chcesz by jabłka były bardziej miękkie, gotuj je przez kolejne 5- 0 minut. Gdy jabłka będą gotowe wyjąć je z wina. Usuną także wanilię, cynamon i goździki. Wino ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak długo aż sos będzie miał konsystencję syropu. Jabłka podawać z sosem z wina, serkiem mascarpone oraz pistacjami.

inne przepisy w tej kategorii