Jabłka pod pianką i miodową kruszonką

Jabłka pod pianką i miodową kruszonką

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka grójeckie
ChOG Miód kurpiowski
ChOG Suska sechlońska
składniki:
Na warstwę jabłek:
1 kg niedużych jabłek grójeckich ChOG – użyłam odmiany gloster,
1 garść rodzynek,
1 garść suszonych śliwek typ Suska sechlońska ChOG,
1 łyżeczka cynamonu,
1 ½ łyżki miodu kurpiowskiego ChOG,
sok z ½ cytryny.

Na piankę:
3 białka jajek,
szczypta soli,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 ½ łyżki miodu kurpiowskiego ChOG.

Na kruszonkę:
100 g mąki,
60 g mielonych orzechów włoskich,
70 g masła,
3 łyżki miodu kurpiowskiego ChOG.

Dodatkowo:
masło do wysmarowania naczynia.
przepis:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy rodzynkami, śliwkami pokrojonymi w kostkę oraz cynamonem i „skrapiamy” niewielką ilością miodu (ok. 1 ½ łyżki). Przykrywamy i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas miksując dodajemy 1 ½ łyżki rozpuszczonego miodu oraz na koniec mąkę ziemniaczaną. Mąkę, orzechy, masło i pozostałą część miodu mieszamy, a następnie rozcieramy palcami tak, żeby powstały „grudki” kruszonki. Na jabłkach umieszczamy pianę z białek, którą posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok. 30 minut lub do momentu przyrumienienia się kruszonki. Podajemy na ciepło lub po wystygnięciu. Można podać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii