Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą  śliwkowo-pomidorową

Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą śliwkowo-pomidorową

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Wielkopolski ser smażony
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Składniki na jaglany deser serowy:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki wody
szczypta soli
250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
3-4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
garść uprażonych pestek dyni
garść uprażonych orzechów włoskich

Składniki na masę śliwkowo-pomidorową:
1/2 dużego mięsistego pomidora malinowego
65 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnej wody
ok. 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
łyżka zimnego masła
przepis:
Szybki i nieco zaskakujący deser na bazie kaszy jaglanej z wielkopolskim serem smażonym. Ukoronowaniem całości jest masa warzywno-owocowa, której tajemniczym składnikiem jest... pomidor. Dokładnie tak. Wnosi do całości ciekawą nutkę smakową. Zapewne Wam zasmakuje :). Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy do niej wielkopolski ser smażony i całość dokładnie blendujemy. Dosładzamy 3 łyżkami miodu spadziowego. Dodajemy przesiekane orzechy i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Pomidora filetujemy, śliwki pozbawiamy pestek. Warzywa i owoce blendujemy na gładką masę razem z 2 łyżkami miodu i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy do niej zimne masło. Masę studzimy. Za pomocą specjalnej obręczy do serwowania dań składamy deserki. Z podanych proporcji powinniśmy przygotować ok. 4 desery. Na dno wykładamy 1/4 masy z serowo-jaglanej - dokładnie ubijamy łyżką. Następnie na każdy deser wykładamy po łyżce masy śliwkowo-pomidorowej. Zdejmujemy obręcz. Deser zdobimy śliwkami i orzechami włoskimi. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii