Kakaowe naleśniki w sosie karmelowo-miodowym z wiśniami

Kakaowe naleśniki w sosie karmelowo-miodowym z wiśniami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Wiśnia nadwiślanka
GTS Dwójniak
składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki kakao

Sos karmelowo-miodowy:
100 ml miodu pitnego dwójniaka GTS
1 szklanka wiśni nadwiślanki ChNP
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki soku wiśniowego
1 łyżka masła
przepis:
Składniki na ciasto zmiksować. Odstawić na godzinę. Smażyć na patelni z obu stron. Naleśniki złożyć w trójkąty. Patelnię rozgrzać, wsypać cukier. Gdy cukier się rozpuści wlać miód pitny oraz sok wiśniowy. Na początku cukier stwardnieje, ale podczas podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać wydrylowane wiśnie i chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wyjąć wiśnie i dodać masło. Gdy masło się rozpuści na sosie położyć naleśniki i smażyć je, aż nasiąkną sosem.

inne przepisy w tej kategorii