Królowa czerwca

Królowa czerwca

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
250 g swojej roboty kruchych ciastek/herbatników/ciastek pełnoziarnistych
100 g ciemnej czekolady
100 g masła/margaryny
2 łyżki kakao
600 g truskawek (kaszubskie)
2 galaretki truskawkowe
syrop różany z płatkami
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego
bita śmietana i truskawki do dekoracji
przepis:
Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem/margaryną. Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki. Przebrane truskawki zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku syropem różanym. 2 galaretki zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.

inne przepisy w tej kategorii