Leśny deser z wiśnią nadwiślanką, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową

Leśny deser z wiśnią nadwiślanką, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Andruty kaliskie
ChNP Wiśnia nadwiślanka
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Na 2-3 desery:
200 g wiśni nadwiślanki ChNP pozbawionej pestek,
200 g borówek,
100 g malin,
50 g czerwonych porzeczek
50 g poziomek
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
2 łyżki stewii
łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
andruty kaliskie ChOG 15 szt. (3 opakowania)
200 g ciasteczek z orzechów laskowych
200 ml zimnej kwaśnej gęstej śmietany 18% + podkarpacki miód spadziowy ChNP do smaku (ok.2 łyżek)
przepis:
Zapraszam na wyjątkowo owocowy wakacyjny deser. Wśród owoców na pierwszy plan wybijają się wiśnie i borówki. Całość wieńczy pyszna miodowa śmietana i chrupiąca kruszonka na bazie orzechowych ciasteczek i andrutów. Błyskawiczny, zdrowy i prosty do przygotowania deser dla każdego łasucha. Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Pozostałe blendujemy z miodem oraz stewią. Całość zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Cały czas mieszamy do momentu aż owocowa masa zacznie gęstnieć. Studzimy i schładzamy w lodówce. Śmietanę słodzimy miodem podkarpackim. Ciasteczka oraz andruty kruszymy na drobne kawałeczki - do uzyskania kruszonki. Na dno pucharków wykładamy połowę kruszonki ciasteczkowo-andrutowej. Zalewamy ją leśnym budyniem (do ok. połowy pucharków/kieliszków). Następnie wykładamy po czubatej łyżce śmietany. Na śmietanę dajemy jeszcze 1-2 łyżki owocowego budyniu. Deser dekorujemy kleksem pozostałej śmietany, pozostałą kruszonką andrutowo-ciasteczkową oraz świeżymi owocami. Podajemy od razu, żeby kruszonka zachowała swoją chrupkość. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii