Lody w kokosowej skorupce z musem truskawkowym

Lody w kokosowej skorupce z musem truskawkowym

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód drahimski
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
Składniki na domowe lody:
500 ml śmietanki kremówki 30% UHT
4 żółtka
2 czubate łyżki cukru
2 łyżki miodu drahimskiego
50 g wiórków kokosowych
2 jajka

Składniki na mus truskawkowy:
250 g truskawki kaszubskiej
3 łyżki cukru pudru
Sok i skórka otarta z ¼ cytryny
przepis:
1. LODY: Śmietankę zagotować z miodem, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Gorącą śmietankę powoli wlewamy do ubitych żółtek i dalej ubijamy na wolnych obrotach. Ponownie zagotowujemy i mieszamy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Studzimy, przelewamy do płaskiego pojemnika i zamrażamy. Podczas zamrażania lody mieszamy klika razy, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Teraz jak już mamy pyszne lody, robimy jeszcze bardziej pyszną skorupkę kokosową. Z lodów formujemy kulki np. łyżką do lodów i wstawiamy do zamrażarki. Wyciągamy i obtaczamy, dociskając wiórki do lodów - ponownie wstawiamy do zamrażarki. W miseczce roztrzepujemy jajka i moczymy kokosowe kulki lodów, a potem obtaczamy w wiórkach kokosowych. Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy kokosowe kulki lodów i dosłownie chwilkę smażymy, wykładamy na ręcznik papierowy. 2. MUS TRUSKAWKOWY: truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy szypułek. Przekładamy na patelnię dodając cukier puder i przesmażamy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Odcedzamy przez sito aby pozbyć się nasionek. Mus studzimy. Na talerzyk nakładamy łyżkę musu i rozsmarowujemy jednym ruchem. Nakładamy natychmiast usmażone kulki lodów i podajemy.

inne przepisy w tej kategorii