Makowiec w wersji czekoladowej i w wersji klasycznej

Makowiec w wersji czekoladowej i w wersji klasycznej

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka grójeckie
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Na ciasto:
50 g drożdży
ok. pół szklanki mleka
300 g mąki pszennej + 2 łyżki
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
160 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jaja
szczypta soli
skórka z cytryny
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki kakao

Masa makowa:
400 g maku
3 szklanki mleka
150 g masła
kilka (5-6) łyżek podkarpackiego miodu spadziowego do smaku
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty
łyżka ekstraktu waniliowego
garść migdałów
garść orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 żółtka
2 białka
szczypta soli
1-2 jabłka grójeckie ze skórką

Zdobienie:
sok z cytryny
cukier puder ile zabierze
odrobina maku
przepis:
Makowiec to tradycyjne polskie ciasto. Wzbogacenie masy makowej kwaskowatym smakiem jabłuszka sprawia, że ciasto smakuje wybornie, a masa makowa nie może równać się z żadną inną. Zaczyn: drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru waniliowego, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy odrobinę soli, zaczyn, jajka, mąki, skórkę z cytryny. Wyrabiamy, dzielimy na połowę, do jednej dodajemy 2 łyżki maki, do drugiej kakao i ponownie wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasta podwoją swoją objętość. Masa: Mak gotujemy na małym ogniu w mleku ok. pół godziny. Przecedzamy i trzykrotnie mielimy. Masło, miód i cukier topimy na małym ogniu, dodajemy posiekane migdały, orzechy włoskie, żurawinę, mak oraz skórkę. Całość dobrze mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i ubite ze szczyptą soli białka, starte na tarce o dużych oczkach jabłko oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto jasne i kakaowe wałkujemy na prostokąty. Na każdym rozprowadzamy cienką warstwą połowę masy makowej. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier do pieczenia wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni. Przygotowujemy lukier z soku z cytryny i pudru. Polewamy nim nieco przestudzone makowce, posypujemy makiem. Możemy ozdobić orzechami czy skórką pomarańczową.

inne przepisy w tej kategorii