Melszpejz z jabłek łąckich

Melszpejz z jabłek łąckich

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka łąckie
składniki:
4 jabłka łąckie ChOG
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
pokruszony sucharek
przepis:
Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie, utarte jabłka, żółtka, cynamon i cukier. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do  masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do kokilek, na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec przez około 20 minut. SMACZNEGO!

inne przepisy w tej kategorii