Miodowe gruszki z bryndzą

Miodowe gruszki z bryndzą

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
ChNP Bryndza podhalańska
GTS Dwójniak
GTS Trójniak
składniki:
2 gruszki
5 dag bryndzy podhalańskiej ChNP
250 ml miodu pitnego dwójniak GTS
250 ml miodu pitnego trójniak GTS
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich ChOG
kawałek kory cynamonowej (ok 3cm)
6 goździków
kilka listków mięty
przepis:
W garnku zagotować dwójniak i trójniak z dodatkiem cynamonu i goździków. W tym czasie obrać gruszki i pozbyć się gniazd nasiennych. Kiedy alkohol zacznie wrzeć włożyć do niego gruszki, gotować ok. 4 minut z każdej strony. Po tym czasie wyjąć owoce z garnka, a alkohol przecedzić przez sitko i przelać na patelnię. Dodać do niego 2 łyżki miodu wrzosowego i zredukować aż powstanie gęsty sos. Gruszki wyłożyć na miseczkę do środka każdej dodać bryndzę przyozdobić gałązką czerwonej porzeczki listkiem mięty i polać sosem. Podawać lekko ciepłe.

inne przepisy w tej kategorii