Miodowo-ziarenkowy deser

Miodowo-ziarenkowy deser

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Po dwie szklanki z:
słonecznik
konopia
pestki dyni
siemię lniane
sezam
orzechy arachidowe
cynamon
kardamon
goździki

Ponadto:
szklanka najzwyklejszego musli wymieszanego z otrębami pszennymi
5 śliwek suszonych
pół szklanki sułtańskich rodzynek
1 duża dojrzała i soczysta brzoskwinia
1 łyżka kakao
filiżanka Podkarpackiego Miodu Spadziowego ChNP

Na polewę wystarczy mleczna czekolada z całymi orzechami laskowymi rozpuszczona na parze.
przepis:
Wszystkie ziarna wsyp do misy, dołóż rodzynki sułtańskie, musli z otrębami oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Obierz brzoskwinię, pokrój niedbale. Dolej miodu. Brzoskwinia w połączeniu z miodem scali wspaniale ziarenka i puści sok, co spowoduje, że całość nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny. Wyjmij i wystudź całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się kroić i może się rozsypać. Pokrój na kawałeczki, udekoruj gorącą czekoladą i rozkoszuj się porządną dawką energii i zdrowia!

inne przepisy w tej kategorii