Miodowy bulgur z garam masalą i gruszką

Miodowy bulgur z garam masalą i gruszką

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód kurpiowski
GTS Dwójniak
GTS Olej rydzowy
składniki:
125 ml bulgur
łyżka płatków nagietka
pół świeżego chili
garstka orzechów ziemnych
garstka pestek dyni
2 łyżeczki garam masala
2-3 łyżki miodu kurpiowskiego
łyżka oleju rydzowego
garść rodzynek
miód pitny /dwójniak, do namoczenia rodzynek/
duża gruszka
sok z cytryny
3 cm świeżego imbiru startego
sól
przepis:
Bulgur zalewam wrzątkiem, solę /ok. 200-220 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Rodzynki zalewam miodem pitnym /do przykrycia/ i podgrzewam na małym ogniu. Mieszam z bulgurem. Podgrzewam. Wyłączam palnik i studzę. Orzechy i pestki dyni siekam i prażę na suchej patelni. Odstawiam na bok. Wyjadam gniazdo nasienne gruszki. Pozostałą część /razem ze skórką/ kroję w kostkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Imbir ścieram na drobnej tarce. Mieszam z miodem i łączę z pokrojoną gruszką. Przestudzony bulgur polewam olejem rydzowym. Chili drobno siekam /dodaję z pestkami, ale dla zmniejszenia ostrości można je pominąć/. Mieszam. Dodaję gruszkę, chili, garam masalę i podprażone wcześniej orzechy i pestki. Łączę wszystko. Solę trochę. Na koniec mieszam z płatkami nagietka.

inne przepisy w tej kategorii