Pavlova z waniliową bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami

Pavlova z waniliową bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód drahimski
składniki:
Składniki na bezę Ø18:
120 ml białek (ok. 3 białek „L”)
190 g cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka soku z limonki

Składniki konfiturę porzeczkowo-miodową:
1 ½ szklanki porzeczek czerwonych
½ szklanki miodu drahimskiego
½ łyżeczki startej skórki z cytryny

Składniki na waniliową bita śmietanę:
250 ml śmietany kremówki UHT 30%
nasionka z ½ laski wanilii
2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji ok. 20 gałązek porzeczki czerwonej i garść mrożonych owoców porzeczki.
przepis:
1. BEZA: Piekarnik nagrzać do temp. 120 st. bez termoobiegu. Na blaszce umieścić papier do pieczenia i dla ułatwienia narysować na nim koło o średnicy 18 cm. Białka ubijać w mikserze, dodając po łyżce cukier. Kolejna łyżkę dodawać wtedy gdy poprzednio dodany cukier już się rozpuścił. Na końcu dodać sok i skrobię kukurydzianą. W efekcie otrzymamy gęstą i błyszczącą pianę, która wykładamy na papier, tworząc koło. Możemy standardowo utworzyć płaski placek lub rodzaj krateru wtedy beza będzie efektowniej wyglądała. Pieczemy przez pół godziny w temp. 120 st, a potem w 100 st. przez ok. 1 godz i 40 min. Studzimy. Blaty bezowe możemy wykonać kilka dni wcześniej. 2. KONFITURA PORZECZKOWO-MIODOWA: porzeczki płuczemy, odrywamy owoce od gałązek. Miód rozpuszczamy na patelni, wrzucamy owoce (pół szklanki pozostawiamy). Smażymy owoce w miodzie dopóki owoce się nie rozpadną. W ostatnim etapie wsypujemy pozostawione owoce i skórkę cytrynową. Delikatnie podgrzewamy. Pozostawiamy do wystudzenia. 3. WANILIOWA BITA ŚMIETANA: metalowa miskę wstawiamy do zamrażarki. Do zimnej miski wlewamy zimną kremówkę i dodajemy ziarenka z wanilii i cukier puder. Dzięki zimnej misce śmietana szybciej się ubije. Ubita śmietanę schładzamy w lodówce. Powstały krater w bezie smaruję konfiturą porzeczkowo-miodową, to właśnie dzięki niej Pavlova nie będzie tak słodka. Potem uzupełniam wgłębienie bitą śmietaną i układam gałązki czerwonej porzeczki i posypuję z wierzchu mrożonymi owocami porzeczki. Deser prezentuje się fenomenalnie w przekroju i na zewnątrz. Smakuje polskim latem i tym co mamy najlepsze.

inne przepisy w tej kategorii