Pełnoziarnista drożdżówka żytnia z borówkami i wiśniami

Pełnoziarnista drożdżówka żytnia z borówkami i wiśniami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Wiśnia nadwiślanka
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Na ciasto:
50 g drożdży
ok. pół szklanki mleka
200 g mąki pszennej + 2 łyżki
300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
160 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
2 jaja
szczypta soli
skórka z cytryny
łyżka ekstraktu waniliowego

Na farsz:
500 g sera trzykrotnie mielonego
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
100 g miękkiego masła
borówki
wiśnia nadwiślańska ChNP - owoce musimy uprzednio wydrylować
przepis:
Zaczyn: drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru waniliowego, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy odrobinę soli, zaczyn, ekstrakt waniliowy, miód, jajka, mąki, skórkę z cytryny. Wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Farsz: Masło ucieramy z miodem, dodajemy ser. Ciasto możemy przygotować na 2 sposoby: 1. Z ciasta formujemy 2 prostokąty. Każdy smarujemy masą serową. Układamy na niej równomiernie borówki i wiśnie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni. 2. Przygotowujemy 2 blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 22x22 cm - musimy wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą dzielimy ponownie na dwa. Jedną cząstkę rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki do pieczenia. Smarujemy ją połową masy serowej, wykładamy połowę owoców. Na owocach rozkładamy pozostałą część ciasta, szczelnie dociskając boki. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Ciasto pieczemy nieco krócej niż strucle - ok. 35-40 minut. Przygotowujemy lukier z soku z jednej cytryny i cukru pudru - ile zabierze sok. Polewamy nim nieco przestudzone ciasta. Obficie dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii