Pełnoziarniste ptysie orkiszowe  z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową na podkarpackim miodzie spadziowym ChNP

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową na podkarpackim miodzie spadziowym ChNP

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Na ciasto ptysiowe:
8 jajek
330 ml wody
150 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
szczypta cukru

Na czekoladowy krem awokadowo-bananowy:
2 dojrzałe awokado
4 banany
łyżka dobrego kakao
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP

Masa serowo-porzeczkowa:
500 g twarogu trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej
łyżka masła w temp. pokojowej
600 g porzeczek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
przepis:
Ciasto ptysiowe: Wodę z olejem, solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku - kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy małe ptysie - pamiętając, by zachować odstęp między poszczególnymi ciastkami. Pieczemy 25-30 minut, termoobieg, 220 stopni. Czekoladowy krem awokadowo-bananowy: Awokado rozdrabniamy z bananami na jednolitą masę. Doprawiamy kakao i miodem. Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy przygotowanym kremem. Dekorujemy cukrem pudrem. Masa serowo-porzeczkowa: Porzeczki blendujemy z cukrem i miodem. Zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka. Przelewamy ją do gotujących się porzeczek. Dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło ucieramy z twarogiem, stopniowo dodajemy przestudzoną masę porzeczkową. Gotowym kremem przekładamy ptysie. Pudrujemy, zdobimy porzeczkami. Smacznego! Ps. Ptysie bez nadzienia możemy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do tygodnia w temp. pokojowej.

inne przepisy w tej kategorii