Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i  wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem

Pełnoziarnisty kruchy placek serowy na żytniej mące i wielkopolskim serze smażonym ze śliwkami faszerowanymi suską sechlońską i miodowym serem

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Wielkopolski ser smażony
ChOG Suska sechlońska
ChOG Obwarzanek krakowski
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
GTS Olej rydzowy
składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pełnoziarnistej żytniej
100 g dark muscovado
6 łyżek podkarpackiego miodu spadziowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g wielkopolskiego sera smażonego
2 żółtka
150 g zimnego masła
1/4 szklanki oleju rydzowego
skórka z jednej cytryny
czubata łyżka kakao
2 garście maku

ok. 800 g śliwek
kilka sztuk suski sechlońskiej
łyżka bułki tartej z obwarzanków krakowskich
1-2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
200 g wielkopolskiego sera smażonego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder do dekoracji
przepis:
Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono nie tylko na smaku, ale również na walorach zdrowotnych. Rwane placki przełożyłam pysznymi śliwkami (jedne z moich ukochanych owoców) faszerowanymi wielkopolskim serem smażonym utartym z miodem spadziowym i odrobiną wanilii. Śliwkowy smak podkręca dodatkowo odrobina suski sechlońskiej. Prosty a zarazem wykwintny deser gotowy! Ciasto - Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, miód, olej i ser - wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Do jasnej dodajemy 2 duże garście maku. er ucieramy z miodem i ekstraktem waniliowym. Suskę sechlońską kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek, w miejsce pestki dajemy miodowy ser i kawałek suszonej śliwki. Ciemne ciasto "rwiemy" na małe kawałeczki, którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Na ciasto wykładamy faszerowane połówki śliwek, posypujemy je równomiernie obwarzankową bułką tartą. Na owoce "rwiemy" drugą - makową - część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii