Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy

Pełnoziarnisty orkiszowy tort karpatkowo- truskawkowy

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
Na ciasto:
250 ml wody
110 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnisej
6 jajek

Masa truskawkowa:
dżem truskawkowy
500 g truskawek kaszubskich ChOG
ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
200 g miękkiego masła

ok. 700 g truskawek kaszubskich ChOG

Masa waniliowo-serowa:
200 g miękkiego masła
500 g gęstego serka śmietankowego o smaku waniliowym
2 łyżki cukru waniliowego
sok z 1 dużej cytryny
3 łyżki mleka w proszku
galaretka truskawkowa
przepis:
Ciasto: Wodę z solą i olejem rzepakowym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku - kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. 3 tortownice o średnicy 24-25 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 równie części, rozprowadzamy je w tortownicy, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy. Masa truskawkowa: Truskawki i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem - najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się truskawek. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić truskawkowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń. Gotową masę truskawkową przekładamy na jeden spód ciasta posmarowanego dżemem truskawkowym. Ok. 700 g truskawek kaszubskich ChOG. Na tak przygotowanym cieście układamy całe truskawki. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu. Przykrywamy drugim plackiem. Masa waniliowo-serowa: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mleko w proszku i jeszcze raz dobrze mieszamy. Na drugi placek wykładamy masę serową. Na masę serową układamy trzeci placek. Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Studzimy. W lekko tężejącej galaretce maczamy truskawki. Owoce układamy dekoracyjnie na cieście. Wstawiamy do lodówki. Torcik podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii