Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser

Proziaki z miodem i oscypkiem.. tym razem na deser

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
ChNP Oscypek
składniki:
5 szkl. mąki
1 kopiata łyżeczka mąki
1 l maślanki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru

+ miód spadziowy
+ oscypek
przepis:
Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki miodem lub zetrzeć na tarce oscypka i posypać rozgrzanego placucha.

inne przepisy w tej kategorii