Ptysiowe ciasto parzone, w formie wieńca z kremem śmietankowym z jagodami, podkarpackim miodem spadziowym, poziomkami i konfiturą z róży (moje wymarzone urodzinowe) :-)

Ptysiowe ciasto parzone, w formie wieńca z kremem śmietankowym z jagodami, podkarpackim miodem spadziowym, poziomkami i konfiturą z róży (moje wymarzone urodzinowe) :-)

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Ciasto:
(na 1 wieniec)
125 ml wody
50 g masła
55 g mąki pszennej
szczypta soli
2 duże jajka (najlepiej wiejskie lub z wolnego wybiegu, bo na nich zdecydowanie lepiej rośnie ciasto)
dodatkowo: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy lub czysta "koszulka" na dokumenty

Mus jagodowo-poziomkowy z różą:
szklanka czarnych jagód (bardzo dokładnie umytych)
pół szklanki poziomek (bardzo dokładnie umytych)
sok z 1 cytryny
3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
odrobina skórki otartej z umytej cytryny (bez białych i gorzkich części)
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
100 g mascarpone
200 ml śmietanki 30 % tłuszczu, bardzo mocno schłodzonej
1 łyżka konfitury z płatków róży
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny namoczone w 3 łyżkach zimnej, przegotowanej wody

Dodatkowo:
jagody i poziomki (ok. pół szklanki)
rękaw cukierniczy
przepis:
Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli. Nie zdejmując z ognia do wrzącej wody przesiać mąkę i gotować całość przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie stanie się jednolita i połączy w kulę (powinna też odchodzić od brzegów garnka). Odstawić na 15 minut do lekkiego ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 220ºC. Następnie do masy kolejno wbijać jajka, miksując po każdym dodanym przez 2 minuty. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć okrągły wieniec (o średnicy 20 cm i szerokości ok. 3 cm, podczas pieczenia dużo wyrasta). Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25 minut (bardzo ważne, aby piekarnik był bardzo gorący). Następnie zmniejszyć temperaturę i dopiec wieniec w 160ºC przez kolejne 30 minut. Wyjąć na kratkę kuchenną i ostudzić. Mus jagodowo-poziomkowy z różą: Poziomki i jagody zmiksować ze skórką i sokiem z cytryny, odmierzyć 400 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać miód. Wstawić na średni ogień i zagotować, często mieszając. Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Wstawić na 2 godziny do lodówki (kisiel można ugotować wieczór wcześniej i przechowywać w lodówce, wierzch przykrywając wcześniej folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynko, w której się moczyła, do większego naczynia z gorącą wodą. Ostudzić (powinna być płynna). Mascarpone i śmietankę ubić przez 1 minutę. Dodać kisiel jagodowo-poziomkowy, żelatynę i konfiturę z róży i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty). Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać deser. Wieniec przeciąć wzdłuż, w połowie wysokości, bardzo ostrym nożem. Do powstałego zagłębienia wyłożyć, przy pomocy rękawa cukierniczego, schłodzoną masę owocową (połowę), następnie posypać dodatkowymi owocami, lekko je wciskając w masę. Wyłożyć pozostałą masę, przykryć wierzchnią częścią wieńca. Wierzch posypać cukrem pudrem, schłodzić przez 30 minut. Kroić ostrym nożem. najlepsze są świeże ciastka wypełnione masą na chwilę przed podaniem, gdyż ich dłuższe przechowywanie rozmiękcza ciasto. Oczywiście spody można upiec dzień wcześniej, a w dniu podania przeciąć ostrym nożem, rozłożyć na papierze do pieczenia i podpiec przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C.

inne przepisy w tej kategorii