Pucharek zdrowia z kaszą jaglaną, borówkami i suską sechlońską pod miodowym jogurtem i pistacjowo-migdałową kruszonką

Pucharek zdrowia z kaszą jaglaną, borówkami i suską sechlońską pod miodowym jogurtem i pistacjowo-migdałową kruszonką

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Suska sechlońska
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
Na 4 porcje:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
2 garście pistacji solonych
garść płatków migdałowych
garść suski sechlońskiej
250 g borówek
50 g poziomek
łyżka domowego cukru waniliowego
300 g gęstego jogurtu naturalnego + 2 łyżki miodu podkarpackiego spadziowego
przepis:
Pyszny pucharek pełen zdrowia - porcja energii i witamin na cały dzień. Zapraszam! Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki miodu z łyżką domowego cukru waniliowego. Dodajemy posiekane pistacje i płatki migdałowe. Całość chwilkę podgrzewamy, żeby miód dokładnie pokrył orzechy. Dodajemy pokrojoną w paski suskę sechlońską. Na sam koniec dodajemy ugotowaną al dente kaszę. Całość jeszcze chwilkę podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy owoce - chwilkę podgrzewamy, żeby lekko złapały temperaturę. Jogurt ucieramy z podkarpackim miodem spadziowym. Do pucharków wykładamy porcję kaszy z owocami, na kaszę dajemy po 2 łyżki miodowego jogurtu, następnie kolejną porcję kaszy. Całość wykańczamy łyżką jogurtu, paseczkami suski sechlońskiej, posiekanymi pistacjami i świeżymi borówkami. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii