Puszysty sernik waniliowy z miodem

Puszysty sernik waniliowy z miodem

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód kurpiowski
składniki:
SPÓD:
100 g herbatników
6-7 biszkoptów
2-3 łyżki miodu kurpiowskiego
100 g masła

MASA:
500 g sera sernikowego naturalnego
200 g serka homogenizowanego z wanilią
1,5 opakowania budyniu waniliowego /bez cukru/
3 jaja /duże/
łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżek cukru pudru
3 łyżki miodu kurpiowskiego
szczypta soli

WYKOŃCZENIE:
tabliczka /100 g/ białej czekolady
50 g masła
morela
pokruszony herbatnik
kilka jagód
kwiat passiflory
przepis:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki rozkruszam drobno z biszkoptami. Masło roztapiam. Małą tortownicę wykładam papierem do pieczenia /tylko dno/. Wysypuję ciastka, zalewam masłem zmieszanym z miodem, mieszam i ugniatam. Piekarniczek rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielam od białek /odstawiam na bok/. Wlewam do misy. Ubijam delikatnie. Dodaję ser, serek homogenizowany, miód, ekstrakt, sok cytrynowy i budyń. Miksuję wszystko do dokładnego połączenia składników. Odstawiam na bok. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję po łyżce cukru – pudru, ciągle ubijając. Miksuję do gładkiej, lśniącej konsystencji. Do masy jajeczno-serowej dodaję po łyżce białek i mieszam szpatułą do połączenia. Wylewam na ciastkowy spód. Piekę około 70 minut /przez pierwszą godzinę nie otwieram drzwiczek/. Nie wiem, jak długo potrwa to w normalnym piekarniku. Piekłam tak długo, aż powierzchnia się delikatnie ścięła. Studzę przy uchylonym okienku piekarnika. Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej. Polewę wykładam na przestudzony sernik. Układam pokrojone morele. Posypuję herbatnikiem i jagodami. Koronuję męczennicą.

inne przepisy w tej kategorii