Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Wielkopolski ser smażony
ChOG Suska sechlońska
ChOG Obwarzanek krakowski
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
500 g ugotowanego młodego bobu z łupinkami
100 g białej czekolady
100 g zmielonych migdałów
200 g wielkopolskiego sera smażonego
kilka sztuk suski sechlońskiej
kilka całych migdałów
4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
2 czubate łyżki kakao
4 czubate łyżki mleka w proszku
2 łyżki cukru pudru do masy czekoladowej
obwarzanek krakowski - kilka sztuk
sezam jasny
sezam czarny
przepis:
Pyszne i nieco zdrowsze małe co nieco. Idealne na deser, ale również jako słodki upominek dla bliskiej nam osoby. Polecam! Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorącego bobu z łupinkami dodajemy białą czekoladę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy wielkopolski ser smażony oraz podkarpacki miód spadziowy i ponownie blenudjemy. Dodajemy zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy mleko w proszku, do drugiej kakao oraz cukier puder. Obie masy ponownie dobrze mieszamy. Obwarzanki (najlepiej kilkudniowe) ścieramy na bułkę tartą. Suskę sechlońską dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym wysypujemy obwarzankową bułkę, na drugi sezam jasny, na trzeci ciemny. Najpierw przygotowujemy jasne kulki - palce oprószamy bułką, bierzemy odrobinę masy zielonej (z mlekiem w proszku) robimy placuszek - masę należy dość obficie podsypywać bułką obwarzankową. Na środku układamy kawałek suski sechlońskiej i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją w białym sezamie. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy. Podobnie postępujemy z masą czekoladową, z tym że do środka dajemy cały migdał, a kulkę obtaczamy w czarnym sezamie. Kulki możemy zawinąć w pozłotko i obwiązać wstążeczką lub ładnie ułożyć na paterze. Pyszny deser gotowy!

inne przepisy w tej kategorii