Sernik czekoladowy z suszonymi śliwkami nasączonymi miodem pitnym

Sernik czekoladowy z suszonymi śliwkami nasączonymi miodem pitnym

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Śliwka szydłowska
GTS Trójniak
składniki:
200 g kruchych czekoladowych ciasteczek
50 g masła
1 kg sera w wiaderku (użyłam sera z firmy Piątnica)
6 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
150 g mlecznej czekolady (można pomieszać mleczną i gorzką)
150 g białej czekolady
200 g suszonej śliwki szydłowskiej
ok. 1 szklanki miodu pitnego Trójniak
gorzkie kakao do dekoracji
przepis:
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki kroimy na ćwiartki, zalewamy miodem pitnym. Odstawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie wchłonęły miód. Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru. Czekoladę białą i mleczną łamiemy na kawałki i każdą osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do przestudzenia. Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Do dużej miski wkładamy ser, cukier, mąkę i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową ważymy, dzielimy na dwie części i przekładamy do oddzielnych misek. Połowy masy serowej dodajemy białą czekoladę, do drugiej mleczną czekoladę (lub mleczną i gorzką). Mieszamy, do połączenia się składników. Czekoladę wcześniej można rozrzedzić, dodając do niej 3-4 łyżki masy serowej i intensywnie mieszając. Do każdej masy serowej dodajemy po połowie suszonych śliwek, mieszamy. Na spód wlewamy masę serową z mleczną czekoladą, łopatką ostrożnie wyrównujemy powierzchnię, następnie wykładamy masę z białej czekolady i wyrównujemy. Sernik pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 st. C. Wystudzony sernik schładzamy całą noc w lodówce. Schłodzony posypujemy gorzkim kakao.

inne przepisy w tej kategorii