Sernik nadwiślański i gwiazdy sezonu

Sernik nadwiślański i gwiazdy sezonu

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
Składniki na tortownicę o śr 23 cm
Czas przygotowania 40 min + 1 h pieczenie + 12 h chłodzenie

Spód:
200 g czekoladowych ciasteczek
60 g roztopionego masła

Masa serowa:
400 g sera trzykrotnie mielonego
250 g sera ricotta
180 ml śmietany 30%
4 jaja
2 żółtka
1 laska wanilii
skórka z 1 cytryny
140 g cukru pudru

Frużelina wiśniowa:
400 g Wiśni nadwiślanki
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sorbet jeżynowy:
250 g jeżyn
sok z 1/4 limonki
garść fioletowej bazylii
3 łyżki cukru rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

Dodatkowo (Gwiazdy sezonu):
świeże morele
jeżyny
borówki
Wiśnia nadwiślanka
przepis:
1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze razem z roztopionym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku, masę wykładamy na dno wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, samo dno, i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut 2. Frużelina wiśniowa - wiśnie drylujemy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i kardamon, gotujemy aż cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce zimnej wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia, frużelina powinna mieć konsystencję żelo-kisielu, studzimy 3. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni 4. Masa serowa - do misy miksera dodajemy wszystkie składniki masy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, przerzedzamy przez gęste sito, chcemy uzyskać bardzo jedwabistą konsystencję, wylewamy całość na przygotowany i schłodzony spód, stukamy torownicą aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, na wierzchu, za pomocą małej łyżeczki, wykładamy frużelinę wiśniową, patyczkiem wykonujemy "esy floresy" i wstawiamy tortownicę do większej, prostokątnej blaszki i wypełniamy ją wrzącą wodą, powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy, wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 min, wierzch sernika powinien być zestalony i lekko sprężysty, studzimy w uchylonym piekarniku, wstawiamy do lodówki na całą noc 5. Sorbet jeżynowy - jeżyny miksujemy razem z listkami bazylii w blenderze na mus, następnie mieszamy z cukrem z wodą oraz sokiem z limonki, jeśli wolicie mus można przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pesteczek, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, mieszamy kilka razy w czasie mrożenia żeby rozbić kryształki lodu 6. Sernik podajemy w towarzystwie sorbetu jeżynowego oraz sezonowych owoców

inne przepisy w tej kategorii