Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami

Sernik z kaszą jaglaną, czekoladą i wiśniami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
ChNP Wiśnia nadwiślanka
GTS Dwójniak
składniki:
500 g zmielonego chudego twarożku
duży banan
łyżka soku z cytryny
50 g kaszy jaglanej
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
łyżka skrobi ziemniaczanej
2 jajka

100 g dobrej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
łyżka mleka
łyżka masła

2 szklanki wypestkowanych wiśni nadwiślanka
50 ml miodu pitnego Dwójniak
przepis:
Wypestkowane wiśnie zalewamy miodem pitnym Dwójniak i odstawiamy na czas przygotowania sernika. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 12 minut. Ugotowaną przekładamy do misy miksera, dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz miód i sok z cytryny. Całość miksujemy stopniowo dodając jajka, twarożek oraz skrobię. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy 21 cm). Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy przy otwartych drzwiczkach w piekarniku. Zamarynowane wiśnie wraz z sokiem przekładamy na rozgrzaną nie przywieralną patelnię. Podsmażamy na małym ogniu ok. 5 minut tak aby się nie rozpadły. Przekładamy je na talerz i odstawiamy do przestudzenia. Masło przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko oraz posiekaną czekoladę. Na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy składniki. Gdy ładnie się połączą gotową polewą przykrywamy wystudzony sernik. Na polewie układamy podsmażone wiśnie. Smacznego :)

inne przepisy w tej kategorii