Sernik z malinami i miodem drahimskim pieczony w połówce jabłka

Sernik z malinami i miodem drahimskim pieczony w połówce jabłka

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód drahimski
ChOG Jabłka grójeckie
składniki:
250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
2 jaja
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy)
1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań)
konfitura z malin (koniecznie domowa)
jabłko, lub więcej niż jedno (Jabłka Grójeckie)
1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego
płatki migdałów
golden syrup (opcjonalnie)
przepis:
Jabłko kroimy na pół i wydrążamy tyle, ile się da uważając aby nie połamać jabłka, jeśli jest kruche i nie wydrążyć za dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką. Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone. Dodajemy jaja, cukry, mąkę i miksujemy dalej. Do jabłka nakładamy trochę masy twarogowej i wstawiamy do nagrzanego (180 st.) piekarnika i pieczemy do ścięcia się wierzchu, następnie nakładamy konfiturę malinową wymieszaną z odrobiną skrobi i na to ser aż do krawędzi jabłka. Pieczemy ok. 40-45 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane. Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże).

inne przepisy w tej kategorii