Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód kurpiowski
ChOG Ser koryciński swojski
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
2 tabliczki /200 g/ gorzkiej czekolady
3+3 jaja
150 g masła
200 g cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki miodu kurpiowskiego
250 g sera korycińskiego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
300 g wydrylowanych wiśni nadwiślańskich
sól
przepis:
Wiśnie dryluję i pozostawiam na sicie do odsączenia. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej z masłem. 200 g cukru ubijam z 3 jajami, do połączenia. Łączę roztopioną czekoladę z masą jajeczną, mieszam z jajkami. Dodaję mąkę i łączę do jednolitej konsystencji. Odstawiam na bok. Ser koryciński przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę. Z 3 jaj oddzielam żółtka od białek. Żółtka lekko ubijam, dodaję ser, miód i ekstrakt waniliowy. Mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję po łyżce cukru – pudru, ciągle ubijając. Miksuję do gładkiej, lśniącej konsystencji. Do masy jajeczno-serowej dodaję po łyżce białek i mieszam szpatułą do połączenia. Piekarniczek rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Do masy czekoladowej dodaję masę serową. Mieszam do dokładnego połączenia składników. Wylewam mieszankę do keksówki. Wrzucam wiśnie. Piekę około 60 minut. Studzę. Posypuję cukrem pudrem.

inne przepisy w tej kategorii