Śliwki pod migdałową kruszonką

Śliwki pod migdałową kruszonką

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód drahimski
składniki:
11 duuużych śliwek
4 łyżki cukru (zależy jak bardzo słodkie są śliwki)
duża szczypta cynamonu
1 łyżka maki ziemniaczanej

Kruszonka:
2/3 szklanki mąki
70 g masła
1 łyżka cukru
1,5 łyżki miodu drahimskiego
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki migdałów
przepis:
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, radzę dosypać więcej cukru. Kruszonka: Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy. Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Smacznego :)

inne przepisy w tej kategorii