Słodkie wegetariańskie kotlety z fasoli i sera

Słodkie wegetariańskie kotlety z fasoli i sera

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód kurpiowski
ChOG Ser koryciński swojski
ChNP Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca
składniki:
CIASTO KOTLETOWE:
250 g ugotowanej białej fasoli /użyłam Pięknego Jasia/
200 g sera korycińskiego
3-4 łyżki miodu /użyłam kurpiowskiego/
około 4 łyżek mąki ziemniaczanej
pieprz kajeński
rozmaryn
szczypta soli

PANIERKA:
mąka pszenna
jajo rozkłócone z łyżką śmietany
bułka tarta wymieszana z brązowym cukrem w proporcji 3:1
oliwa do smażenia
przepis:
Fasolę i ser łączę z miodem i przyprawami. Blenduję do uzyskania gładkiej masy. Dodaję mąkę i mieszam do połączenia składników – musimy uzyskać konsystencję pasty. Schładzam w lodówce. Przygotowuję 3 talerze ze składnikami panierki. Na patelni rozgrzewam oliwę. Formuję niewielkie kotlety i obtaczam je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażę z 2 stron do zezłocenia panierki. Odsączam na ręczniku papierowym. Można wsuwać na ciepło i na zimno. Polecam z kwaśną konfiturą żurawinową albo świeżymi owocami /wiśnia/.

inne przepisy w tej kategorii