Śnieżka z kiełkami rzodkiewki, orzechami włoskimi, truskawkami i wiśniami w sosie balsamicznym

Śnieżka z kiełkami rzodkiewki, orzechami włoskimi, truskawkami i wiśniami w sosie balsamicznym

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
ChNP Wiśnia nadwiślanka
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
składniki:
400 g serka mascarpone
120 g jogurtu naturalnego typu greckiego
50 g cukru pudru
szklanka wiśni nadwiślanki ChNP
szklanka truskawek kaszubskich ChOG
100 g orzechów włoskich
20 g kiełków rzodkiewki
80 ml octu balsamicznego
1 łyżka podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
przepis:
Serek mascarpone, jogurt i cukier zmiksować tak by powstała gładka masa. Serek umieścić w lodówce do schłodzenia. Wiśnie umyć i wydrylować. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Do octu balsamicznego dodać miód i dokładnie wymieszać. Wiśnie i truskawki zalać octem balsamicznym i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie wiśnie i truskawki wyjąć z octu balsamicznego. Serek mascarpone wyłożyć na talerz, przybrać truskawkami, wiśniami, kiełkami rzodkiewki oraz posiekanymi orzechami włoskimi.

inne przepisy w tej kategorii