Szarlotka z wiśniami i lodami śmietankowo-wiśniowymi

Szarlotka z wiśniami i lodami śmietankowo-wiśniowymi

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Jabłka grójeckie
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
Szarlotka:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g masła (125 g z lodówki+50 g z zamrażalnika)
1 gałązka świeżego rozmarynu
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
4 jabłka grójeckie
200 g wiśni nadwiślanki

Czekoladowe łyżeczki:
50 g czekolady deserowej
siliconowe foremki w kształcie łyżeczek

Lody śmietankowo-wiśniowe:
300 ml śmietanki 30%
100 ml mleka 3,2%
1/4 szklanki cukru
300 g wiśni nadwiślanki
przepis:
Czekoladowe łyżeczki: Czekoladę roztapiamy w kuchence mikrofalowej uważając, aby się nie przypaliła. Za pomocą małego pędzelka smarujemy nią siliconowe formy w kształcie łyżeczek. Nanosimy 3-4 warstwy pozwalając, aby każda poprzednia zastygła. Wstawiamy do lodówki i po około 30 minutach delikatnie wyjmujemy z foremek. Lody śmietankowo-wiśniowe: Mleko, śmietankę i 1/4 szklanki cukru podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Z wiśni usuwamy pestki, wraz z sokiem umieszczamy w garnuszku, dodajemy pozostały cukier i gotujemy 10 minut, stale mieszając. Miksujemy za pomocą blendera, studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia. Masę mleczno-śmietankową umieszczamy w misie maszynki do lodów i postępujemy wg zaleceń producenta. W momencie, kiedy lody będą gotowe, dodajemy puree wiśniowe i mieszamy w taki sposób, aby nie pomieszać całości, ale pozostawić wiśniowe smugi w lodach. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Szarlotka: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w talarki. Mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej, odstawiamy. Z wiśni usuwamy pestki. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, listki rozmarynu i 125 g masła umieszczamy w robocie kuchennym i siekamy do momentu, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Formę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy 3/4 ilości "ciasta". Delikatnie przyklepujemy dłonią do dnia, układamy jabłka, posypujemy wiśniami i resztą ciasta. Na wierzch ścieramy zamrożone masło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 50 minut. Podajemy ciepłe z lodami śmietankowo-wiśniowymi i czekoladowymi łyżeczkami.

inne przepisy w tej kategorii