Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami

Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Chleb prądnicki
ChOG Jabłka łąckie
składniki:
Ciasto:
3 jajka (osobno żółtka i białka)
45 g orzechów włoskich (bez łupiny)
45 g suszonego chleba prądnickiego ChOG
20 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
80 g cukru pudru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Karmelizowane jabłka:
4 jabłka łąckie ChOG
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
przepis:
Ciasto: Orzechy i chleb zmielić w maszynce lub rozdrobnić w rozdrabniaczu. Czekoladę zetrzeć na tarce. Połączyć składniki, dodać cynamon i goździki. W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem pudrem trzcinowym, dodać skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na sztywna pianę. Do żółtek dodać suche składniki i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę na tartę (z wgłębieniem) wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach ok. 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć i obrócić. Jabłka: Jabłka obrać pokroić w półksiężyce. Posypać cynamonem. Na patelni rozpuścić cukier, następnie ułożyć jabłka lekko potrząsnąć patelnię i poddusić ok 4 minut. Tak przygotowane jabłka ułożyć na tarcie biszkoptowej, całość posypać garścią jagód oraz cukrem pudrem.

inne przepisy w tej kategorii