Tarta z owocami i kremem budyniowym

Tarta z owocami i kremem budyniowym

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
Kruche ciasto (tortownica 24 cm):
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 duże żółtka

Krem budyniowy:
2 żółtka
1 jajko
125 g cukru
65 g mąki pszennej
1/2 l mleka
skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego
3 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:
dowolne owoce: u mnie truskawki kaszubskie, nektarynki, kiwi
polewa żelująca
przepis:
Obie mąki przesiewamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1h. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wierzchni papier zdejmujemy, a spodni przycinamy odpowiednio na wielkość formy. Ciasto wraz z papierem wkładamy do formy i formujemy brzegi wyskości ok. 3 cm. Ciasto przykrywamy papierem i wysypujemy fasolę. Tortownicę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo mocno mleko (nie dopuszczamy do zagotowania). Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W misce ucieramy mikserem jajko i żółtka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy (również mikserem). Z mleka wyjmujemy skórkę cytryny. Cały czas mieszając, do masy jajecznej dodajemy gorące mleko. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń (ok. 3-5 min). Często mieszamy aby się nie przypalił. Do ugotowanego budyniu dodajemy sok z cytryny. Studzimy. Ostudzony krem pasticcera przekładamy na spód tarty. Dekorujemy owocami wg gustu. Przygotowujemy polewę żelującą zgodnie z instrukcją i przy pomocy pędzelka nanosimy równomiernie na owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 h.

inne przepisy w tej kategorii