Tarta z truskawkami i kokosową panna cottą

Tarta z truskawkami i kokosową panna cottą

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
250 g mąki pszennej
1/4 szklanki bardzo zimnej wody
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szkl cukru
cukier waniliowy
1 żółtko (u mnie znów z kaczego jaja)
600 g truskawek kaszubskich ChOG
2 galaretki truskawkowe
ok. 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje)
200 g wiórek kokosowych
4 szkl wrzątku

Wiórki zalewamy 2 szklankami wrzątku, odstawiamy na ok 2-3 godziny. Po tym czasie blendujemy je robiąc przerwy (aby nie przegrzać blendera). Wyciskamy wiórki przez gazę lub na sitku. Wytłoczyny znów zalewamy 2 szklankami wrzątku i znów blendujemy. Wyciskamy i cieszymy się smakiem doskonałego mleczka kokosowego.
200 ml śmietanki 30%.
cukier do smaku

Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier do smaku (ja dodałam cukier kokosowy)
przepis:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Przebrane truskawki zalewamy ok. 1/4 szkl wody zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na ok 10 min. Wlewamy do gorących truskawek, dokładnie wymieszamy i zmiksujemy blenderem. Zimne i lekko tężejące wylewamy na zimny spód tarty. Mleko kokosowe łączymy ze śmietanką kremówką i podgrzewamy. Możemy zagotować, ale nie ma takiej potrzeby. Dodajemy cukier waniliowy i  cukier do smaku. Żelatynę zalewamy chłodna wodą, tak, aby tylko ją pokryła. Czekamy, aż spęcznieje i  przekładamy do mleka ze śmietanką. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się składników. Czekamy, aż zacznie się delikatnie zsiadać. Do tego momentu często ją mieszamy. Wylewamy na mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki. Kiedy całość się zsiądzie ubijamy śmietanę 30% pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i cukier. Całość dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami.

inne przepisy w tej kategorii