Torcik czekoladowy z Wiśnią nadwiślanką na spodzie z Andrutów kaliskich

Torcik czekoladowy z Wiśnią nadwiślanką na spodzie z Andrutów kaliskich

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Andruty kaliskie
ChOG Miód kurpiowski
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
Spód:
7 Andrutów kaliskich ChOG
60 g czekolady deserowej
0,5 łyżeczki oleju rzepakowego

Masa czekoladowa:
250 g śmietanki kremowej o zaw. tł min. 30%
200 g serka śmietankowego
80 g czekolady deserowej
1 łyżka Miodu kurpiowskiego ChOG
2 łyżeczki żelatyny
30 ml soku z Wiśni nadwiślanki ChNP

Warstwa wiśniowa:
150 g Wiśni Nadwiślanki ChNP
1 łyżeczka Miodu kurpiowskiego ChOG
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżka zimnej wody

Dekoracja:
20 g czekolady deserowej
kilka kropel oleju rzepakowego
przepis:
Wiśnie wydrylować i umieścić na sicie ustawionym nad miseczką by zebrać odciekający sok. Będzie nam potrzebny do rozpuszczenia żelatyny i przygotowania wiśniowej warstwy. Spód: Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Dodać olej rzepakowy i wymieszać. Posmarować cienką warstwą wierzchnią stronę andrutów i układać jeden na drugim, lekko dociskając. Zostawić trochę czekolady do posmarowania ostatniego wafla. Na tym etapie pozostaje on czysty. Przykryć deseczką i obciążyć garnkiem z wodą. Garnek nie powinien być zbyt ciężki gdyż andruty są bardzo kruche. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce aby czekolada zastygła. Wówczas ponownie podgrzać pozostawioną czekoladę i posmarować wierzch ostatniego andruta. Wynieść w chłodne miejsce. Wokół zastygniętego spodu z andrutów zapiąć obręcz do tortów. Jeżeli takiej nie posiadacie, można ją bez problemu zrobić samemu. Należy przygotować pasek tektury trochę dłuższy niż obwód spodu i obłożyć go folią aluminiową. Miejsce łączenia, które powinno nieco na siebie zachodzić spiąć spinaczem. Masa czekoladowa: Roztopić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać zimnym sokiem i pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Utrzeć serek z roztopioną czekoladą i miodem. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Przestudzoną żelatynę najpierw wymieszać z 2 łyżeczkami masy dla wyrównania temperatury, i dopiero wówczas połączyć z masą czekoladową. Delikatnie wymieszać. Wylać na waflowy spód i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy masa dobrze zastygnie ostrożnie zdjąć obręcz. Warstwa wiśniowa: Pozostały sok (u mnie to było ok. 1/3 szklanki) wlać do rondelka. Dodać miód i postawić na małym ogniu. Podgrzewać do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać w zimnej wodzie i wlać do gotującego się soku. Podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić rondel z ognia i dodać wydrylowane wiśnie. Delikatnie wymieszać. Odstawić na chwilę do przestudzenia, a następnie wyłożyć wiśnie na zastygniętą masę czekoladową. Wstawić na pół godziny do lodówki. Dekoracja: Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Wlać kilka kropel oleju i wymieszać. Przełożyć czekoladę do worka cukierniczego z minimalnie odciętą końcówką i polać wiśnie.

inne przepisy w tej kategorii