Torciki

Torciki "Trzy Znaki Smaku" truskawkowo-pieprzowo-miodowe

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
GTS Półtorak
składniki:
Beziki:
50 g cukru
białko 1 jaja
szczypta soli
papier do pieczenia
rękaw cukierniczy

Składniki ciasta:
(na 4 mini torciki, czyli 16 ciasteczek)
70 g zimnego masła
3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
szczypta soli
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego)
90 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
1 żółtko
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/5 łyżeczki)
dodatkowo:
mąka do podsypywania stolnicy
papier do pieczenia
foremka w kształcie kwiatka o średnicy ok. 8-10 cm
cukier puder i mięta do ozdoby

Mus truskawkowy:
250 g truskawek kaszubskich ChOG
sok z 1 pomarańczy
5 łyżek cukru
odrobina skórki otartej z umytej pomarańczy (bez białych i gorzkich części)
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszane w 2 łyżkach zimnej wody
14 ziarenek różowego pieprzu
200 g mascarpone
50 ml śmietanki 30 % tłuszczu
1/2 szklanki półtoraku GTS
rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdy
przepis:
Beziki: Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukier i ciągle ubijać, dopóki masa nie stanie się sztywna i błyszcząca (cukier powinien się rozpuścić). Przełożyć do rękawa. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć z rękawa malutkie łezki (o śrenicy niecałego 1 cm - wyjdzie ich ok. 40). Wstawić do gorącego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 ºC. Piec, a raczej suszyć bezy przez ok. 1,5 godziny (do momentu uzyskania chrupkości). Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić bezy na kolejne 30 minut. Ostudzić na kratce kuchennej. Delikatnie, podważając nożem, zdjąć beziki z papieru. Ciasto: Mąki przesiać do miski razem z kakao, dodać miód, cukier z wanilią (lub wanilinowy) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać ręką. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i palcami zrobić kruszonkę, rozcierając je z pozostałymi składnikami. Następnie dodać żółtko i zlepić kulę z ciasta (nie za długo, aby nie stało się "przerobione"). Schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać ciasteczka (powinno ich być ok. 16, jest to zależne od wielkości foremki). Pozostałe po wycinaniu ciasto ponownie zlepić w kulę i rozwałkować, wycinać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 C. Blachę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie upieczone. Ostudzić na kratce kuchennej. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z pieprzem i sokiem z pomarańczy, odmierzyć 350 ml (w razie potrzeby uzupełnić wodą), dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Wstawić na średni ogień i zagotować. Wrzący płyn zestawić z ognia, wlać do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Postawić na ogień i zagotować (powinien powstać gęsty kisiel). Ostudzić w kąpieli wodnej ciągle mieszając. W międzyczasie pozostałe truskawki pokroić na ćwiartki i zalać półtorakiem. Odstawić pod przykryciem do lodówki ma 30 minut. Mascarpone i śmietankę ubić przez 1 minutę. Dodać kisiel truskawkowy i jeszcze raz zmiksować, aż masa będzie jednolita (zajmuje to ok. 1 minuty). Przełożyć do rękawa cukierniczego i składać ciastka. Złożenie: Na paterę wyłożyć jedno ciastko, naszprycować krem, położyć drugie, na to krem, trzecie ciastko i krem. Zakończyć ciastkiem. Wierzch posypać cukrem pudrem. Udekorować

inne przepisy w tej kategorii