Truskawkowy szał

Truskawkowy szał

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
składniki:
Mus truskawkowy:
500 g truskawek (kaszubskie)
2 galaretki truskawkowe
kardamon mielony

Masa budyniowa:
4 budynie waniliowe bez cukru
1 l mleka
170 g masła/margaryny
1 szkl cukru

Dodatkowo:
200 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
czekolada
herbatniki
przepis:
Z litra mleka odlewamy ok 300 ml. Większą część mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części rozrabiamy budynie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy budynie i gotujemy chwilę intensywnie mieszając. Blaszkę kwadratową ok. 24x28 wykładamy folią i układamy na niej warstwę herbatników. Wylewamy na nie gorący tylko co ugotowany budyń i przykrywamy od razu kolejną warstwą herbatników. Odstawiamy do wystudzenia. Galaretki truskawkowe zalewamy ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Truskawki wkładamy do rondelka i z odrobiną wody doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku odrobiną cukru (pamiętając, że galaretki są słodkie) i kardamonem do smaku. Miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło. Kiedy mus truskawkowy zaczyna się delikatnie ścinać, a krem budyniowy jest chłodny wylewamy na budyń nasze truskawki i przykrywamy warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, aby dobrze nam zastygło. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Całość przykrywamy bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.

inne przepisy w tej kategorii