Twarożkowe semifreddo ze śliwką sechlońską

Twarożkowe semifreddo ze śliwką sechlońską

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód kurpiowski
ChOG Suska sechlońska
GTS Dwójniak
składniki:
Na 3 porcje:
250 gram sera twarogowego
250 gram serka mascarpone
1 łyżka miodu kurpiowskiego
i jeszcze do polania
duża garść suszonych śliwek sechlońskich
2 goździki
pół szklanki miodu pitnego (u mnie dwójniak)
mielony cynamon lub ziarenka z laski wanilii
przepis:
Twaróg i ser mascarpone ucieramy drewnianą pałką w makutrze, dodajemy hojną łyżkę miodu kurpiowskiego, cynamon mielony lub wanilię - to zależy od preferencji smakowych. Całość dokładnie ucieramy. Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondla, zalewamy miodem pitnym, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Uwaga aby się nie wygotował płyn! Całość miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Sos schładzamy, ale można podać tez gorący. Wtedy zimne semifreddo podkreśli smak i aromat sosu. Wyjąć mrożone semifreddo z zamrażarki i na kilka sekund włożyć do wrzątku foremkę, wtedy ładnie wyjdzie semifreddo z foremki.

inne przepisy w tej kategorii