Wiosenny sernik na zimno

Wiosenny sernik na zimno

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna
ChNP Wiśnia nadwiślanka
składniki:
Spód:
2 paczki zwykłych herbatników
1 czekolada gorzka
1 łyżka margaryny Kasi
2-3 łyżki Nutelli
masa owocowa
1 kg wiśni nadwiślanki lub mrożonych
1/2 opakowania żelatyny Winiary
1 szkl cukru
1 kisiel wiśniowy

Masa biała:
2 duże jogurty greckie
500 g sera homogenizowanego chudego
200 g sera mascarpone
1 szkl mleka sojowego
1/2 opakowania żelatyny
1 szkl cukru pudru
2 cukry waniliowe
1/2 łyżeczki wanilii w proszku

Dekoracje:
truskawki kaszubskie
mięta
przepis:
Do miseczki do rozpuszczania czekolady wkładamy Nutelle, margarynę, czekoladę. Miseczkę wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Podgrzewamy do wymieszania się składników. Do miski wkładamy pokruszone herbatniki. Płynną masę czekoladową wlewamy do  herbatników i energicznie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy tortownicę następnie ugniatamy łyżką. Wkładamy na godzinkę do lodówki. Wiśnie drylujemy, zaś mrożone bezpośrednio wkładamy do garnka zagotowujemy dodajemy kisiel, gotujemy chwilę, następnie wsypujemy żelatynę. Przestudzoną masę wykładamy na spód czekoladowy. ostawiamy do lodówki do zastygnięcia. Masa serowa: Do miski wkładamy ser homogenizowany, mascarpone, jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, wanilie, mleko wszystko dokładnie mieszamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę dodajemy zimnej wody mieszamy pozostawiamy do napęcznienia. Następnie wlewamy gorącą wodę w celu rozpuszczenia. Do masy serowej wlewamy żelatynę mieszamy i wykładamy na masę owocową. Wkładamy do lodówki na noc. Po wyjęciu, robimy dekoracje według uznania.

inne przepisy w tej kategorii