Wiśniowiec z wiśnią nadwiślanką i czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

Wiśniowiec z wiśnią nadwiślanką i czekoladą na andrutowo-pistacjiowym spodzie z sosem z wiśniowym dodatkiem Trójniaku

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Andruty kaliskie
ChNP Wiśnia nadwiślanka
ChNP Podkarpacki miód spadziowy
GTS Olej rydzowy
GTS Trójniak
składniki:
Na spód:
szklanka oleju rydzowego
120 g (ok. 6 opakowań) andrutów kaliskich
240 g herbatników pełnoziarnistych
50 g obranych pistacji
50 g migdałów

• Masa:
500 g wiśni nadwiślańskiej pozbawionej pestek
3/4 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego
budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego gęstego
kieliszek Trójniaku
2 tabliczki czekolady [jedna tabliczka czekolady mlecznej i jedna tabliczka czekolady gorzkiej]

Polewa wiśniowa:
600 g wydrylowanej wiśni nadwiślańskiej
łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
kieliszek Trójniaku
5 łyżek podkarpackiego miodu spadziowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
przepis:
Zapraszam na pyszne mocno wiśniowe ciasto z dodatkiem czekolady. Spód przygotowany na andrutach, herbatnikach, orzechach i oleju rydzowym wychodzi bardzo kruchy i apetyczny. Masa wiśniowa po schłodzeniu jest bardzo delikatna, kremowa i orzeźwiająca. Całość wieńczy wiśniowy sos z dodatkiem trójniaku. Polecam! SPÓD: Do rozdrobnionych w malakserze ciastek, andrutów oraz pistacji dodajemy olej i krótko miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i dopiero zapinamy rant. Folię zawijamy na ścianki tortownicy (po zewnętrznej stronie). Całość owijamy jeszcze raz szczelnie folią, tak by woda podczas pieczenia nie przedostała się do ciasta. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki. MASA WIŚNIOWA: Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę - musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut - cały czas pilnując i dolewając parującą wodę. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w  lodówce. POLEWA WIŚNIOWA: Wydrylowane wiśnie zagotowujemy razem z miodem. Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do wiśni - cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii