Zapiekany rabarbar pod kokosową pierzynką

Zapiekany rabarbar pod kokosową pierzynką

produkty oznaczone certyfikatem:
ChOG Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
GTS Dwójniak
składniki:
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich ChOG
100 ml miodu pitnego Dwójniak GTS
100 ml soku pomarańczowego
1 szczypta kardamonu
1 łyżka kaszki kukurydzianej

1/4 kostki masła
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
przepis:
Rabarbar oczyścić obrać ze skórki, i pokroić w słupki. W miseczce zmieszać sok pomarańczowy, kardamon, rozpuszczony miód, miód pitny i kaszę kukurydzianą. Tak powstałym sosem polać ułożony w kokilkach rabarbar. Z mąki masła, cukru i wiórek kokosowych zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać rabarbar i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 25 minut. Ten pyszny deser podajemy na ciepło w towarzystwie lodów.

inne przepisy w tej kategorii