Tarta z redykołką i kurkami

Tarta z redykołką i kurkami

produkty oznaczone certyfikatem:
ChNP Redykołka
składniki:
Składniki na ciasto:
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
- ¾ szklanki mąki ryżowej,
- 2 żółtka,
- 120 g masła,
- szczypta soli,
- 3 łyżki śmietany (u mnie sojowej, ale oczywiście może być zwykła),
- odrobina masła do wysmarowania naczynia/formy.

Składniki na „nadzienie”:
- 100 g kurek,
- ok. 100 g redykołki ChNP,
- 100 ml śmietanki (j.w.),
- 100 ml mleka (j.w.),
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- szczypta tymianku.
przepis:
Wszystkie składniki na ciasto krótko zagniatamy. Formujemy walec, zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalce na minimum 2 godziny. Przygotowujemy „nadzienie”. Roztrzepujemy mleko, śmietanę, przyprawy i jajka. Redykołkę kroimy w plasterki. Kurki oczyszczamy i myjemy. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyjęte z zamrażalki kroimy na plastry grubości palca. Układamy i ugniatamy na dnie naczynia tak, żeby zachodziło też na jego brzegi. Robimy dziurki widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 15 minut lub do momentu aż ciasto się lekko przyrumieni od góry. Wyjmujemy z piekarnika, układamy kurki oraz plasterki sera. Zalewamy masą mleczno-jajeczną. Ponownie zapiekamy do momentu ścięcia się masy. Podajemy na ciepło, jako przekąskę. Smacznego!

inne przepisy w tej kategorii